21 ноември 2015 г.

Свинско със зеленчуци на тиган

Няма да излъжа, ако кажа. че на нашата трапеза често има ястие със свинско месо. След джоланчето, най-любими са ни вратните пържолки. И днес беше ред на едни вратни пържолки, но някак си не исках отново да ги правя в някаква вариация на фурна или пък да ги изпека само с малко сол и пипер на грил тигана. Хапваше ми се нещо различно и все така вкусно, Минах през идеята да ги панирам, но ми се видя доста мазно за този вид месо, което и без друго си е малко блажничко. После се зарових да търся рецепта за нещо по китайски и в крайна сметка направих нещо като китайска манджа, но с български привкус. 

Мариновах месото за около час. През това време нарязах зеленчуците и се разправих с малката помагачка в кухнята. След това задуших всичко заедно и подправих. Резултатът беше крехко, ароматно месце и вкусни, нехрупкави зеленчуци, с което моята манджичка се различава от китайските, а и добавих задължителната за нашите ширини чубрица. Повярвайте, наистина си заслужава да опитате.




Необходими продукти:

1 кг свинско месо (аз ползвах вратни пържоли)
2 глави лук
2 моркова
1 голяма червена чушка
черен пипер
сол
чубрица
2 с. л. зехтин

- за марината
1 с. л. горчица
1 с. л. мед
2 с. л. соев сос
50 мл. Марсала или бяло вино
1/2 ч. л. джинджифил на прах
3 скилидки чесън


Начин на приготвяне:

1. Нарязваме месото на тънки парчета и поставяме в купа.

2. В купа смесваме горчицата, меда, соевия сос, джинджифила, виното и пресования чесън. Разбъркваме до еднородна смес и с него поливаме нарязаното месо. разбъркваме добре и оставяме така.

3. Нарязваме лука на полумесеци, чушката на тънки лентички, а морковът настъргваме на едро.

4. В тиган загряваме зехтина и слагаме месото и зеленчуците заедно да се задушават. Подправяме на вкус с малко чубрица, черен пипер и сол, ако е нужно. Задушаваме докато водата се изпари и оставяме месото леко да се зачерви.

5. Сервираме топло с подходяща гарнитура. Ние си го хапнахме с туршийка. Да ви е сладко!


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...